Η «Οδηγία Χάνιμπαλ» εκδόθηκε ήδη από τις 7:18π.μ. της 7ης Οκτωβρίου, καθοδηγώντας τις ισραηλινές δυνάμεις να σκοτώνουν τους δικούς τους στρατιώτες και πολίτες, αν χρειαστεί, μετατρέποντας παράλληλα το έδαφός τους σε «ζώνη εξόντωσης», ανέφερε η εβραϊκή έκδοση της Haaretz στις 7 Ιουλίου.

      «Έγγραφα που εξασφάλισε η Haaretz, μαζί με μαρτυρίες από ανώτερους και μεσαίους στρατιώτες και αξιωματικούς του [ισραηλινού στρατού], αποκαλύπτουν μια σειρά από εντολές και διαδικασίες που έλαβε η Μεραρχία της Γάζας, η Νότια Διοίκηση και το Γενικό Επιτελείο μέχρι το απόγευμα της 7ης Οκτωβρίου – λεπτομέρειες που αποκαλύπτουν πόσο εκτεταμένη ήταν η χρήση της «Οδηγία Χάνιμπαλ» κατά τις πρώτες ώρες της επίθεσης της ΧΑΜΑΣ σε διάφορα σημεία της γύρω περιοχής», έγραψε η εβραϊκή εφημερίδα.

      Το δημοσίευμα της Haaretz ανέφερε ότι «δεν γνωρίζει αν και πόσοι στρατιώτες και πολίτες έπαθαν κακό ως αποτέλεσμα αυτών των οδηγιών, αλλά από τις συσσωρευμένες πληροφορίες φαίνεται ότι αρκετοί από αυτούς κινδύνευσαν, εκτέθηκαν στα ισραηλινά πυρά – ακόμη και αν δεν ήταν ο στόχος». 

      Η «Οδηγία Χάνιμπαλ» είναι μια αμφιλεγόμενη ισραηλινή στρατιωτική πολιτική που λέει ότι είναι επιτρεπτό να σκοτώνονται ισραηλινοί στρατιώτες και πολίτες για να αποτραπεί η αιχμαλωσία τους από τον εχθρό.

      Στις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον των δικών τους στρατιωτικών βάσεων, οικισμών και της συνοριακής περιοχής της Γάζας χρησιμοποιώντας βαρέα όπλα από επιθετικά ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άρματα μάχης. Επιθυμούσαν να εξοντώσουν τους μαχητές της ΧΑΜΑΣ που επιτίθονταν στο Ισραήλ από τη Γάζα, ακόμη και αν αυτό σήμαινε ότι θα σκότωναν και τους Ισραηλινούς που η ΧΑΜΑΣ κατάφερε να αιχμαλωτίσει κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. 

      Ως αποτέλεσμα, πολλοί από τους 1200 Ισραηλινούς που έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις. 

      Η Haaretz αναφέρει ότι η «Οδηγία Χάνιμπαλ» εκδόθηκε για πρώτη φορά στις 7:18 π.μ. ως απάντηση σε μαχητές της ένοπλης πτέρυγας της ΧΑΜΑΣ, των Ταξιαρχιών Κασάμ, που απήγαγαν στρατιώτες από το πέρασμα Ερέζ που βρίσκεται δίπλα στο αρχηγείο συντονισμού και διασύνδεσης του στρατού στα σύνορα με τη Γάζα.

      Η εντολή εκδόθηκε εκ νέου στις 7:41 π.μ. για να διασφαλιστεί ότι «δεν θα απαχθεί κανένας στρατιώτης» όταν μαχητές των Ταξιαρχιών Κασάμ επιτέθηκαν στο ίδιο το αρχηγείο. 

      Προηγούμενες αναφορές στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η οδηγία Hannibal δεν εκδόθηκε πριν από το μεσημέρι περίπου. 

      Η Haaretz αναφέρει ότι η «Οδηγία Χάνιμπαλ» εκδόθηκε εκ νέου στις 10:19 π.μ. στη στρατιωτική βάση Ρέιμ, όπου εδρεύει η μεραρχία του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Ο ταξίαρχος Avi Rosenfeld έδωσε την εντολή στα ισραηλινά ελικόπτερα να ανοίξουν πυρ εναντίον της βάσης, ενώ ο ίδιος ήταν οχυρωμένος μέσα στο υπόγειο κέντρο διοίκησής της. 

      Εκείνη την ώρα, οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις της μονάδας Shaldag πολεμούσαν μαχητές των Κασάμ τόσο εντός όσο και εκτός των εγκαταστάσεων της βάσης. Η Haaretz αναφέρει ότι η εντολή «Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν στρατιώτες έξω, οι δυνάμεις έρχονται για να εκκαθαρίσουν τη βάση» ακούστηκε στα δίκτυα επικοινωνίας του στρατού.

      Σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ της Yedioth Ahronoth, ισραηλινά επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι άνοιξαν πυρ εναντίον της βάσης, των χωραφιών και των δασών που την περιβάλλουν. 

      Δόθηκε επίσης εντολή στα ελικόπτερα να επιτεθούν στο φυλάκιο Nahal Oz, όπου μαχητές των Κασάμ αιχμαλώτισαν επιτυχώς επτά στρατιώτες. 

      Μια ανώτερη πηγή της ασφάλειας λέει ότι η απόφαση για επίθεση μέσα στο Ρέιμ και σε άλλες βάσεις «θα συνοδεύει αυτούς τους ανώτερους διοικητές για το υπόλοιπο της ζωής τους». Η πηγή προσθέτει: «Όποιος πήρε τέτοιες αποφάσεις γνώριζε ότι οι μαχητές στο πεδίο της μάχης θα μπορούσαν να υποστούν ζημιά». 

      Στις 10:32 π.μ. εκδόθηκε νέα διαταγή που αποδίδεται στον ταξίαρχο Ρόζενφελντ, η οποία έδινε εντολή σε «όλα τα τάγματα του τομέα να ρίξουν με όλμους προς τη Λωρίδα». 

      Η Haaretz αναφέρει ότι η απόφαση αυτή επικρίθηκε σκληρά επειδή οι «IDF δεν είχαν πλήρη εικόνα όλων των δυνάμεων στον τομέα, όπου υπήρχαν ακόμη μαχητές καθώς και πολλοί πολίτες. Κάποιοι από αυτούς παρέμειναν σε ανοιχτές περιοχές και δάση κοντά στα σύνορα, όπου προσπάθησαν να κρυφτούν από τους τρομοκράτες».

      Πολλοί άμαχοι βρίσκονταν στις ανοιχτές περιοχές και στα χωράφια κοντά στα σύνορα, επειδή χιλιάδες Ισραηλινοί είχαν παρευρεθεί στο μουσικό φεστιβάλ «Nova», λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω από τη βάση Ρέιμ. Όταν άρχισε η επίθεση της ΧΑΜΑΣ, οι παρευρισκόμενοι στο πάρτι καλύφθηκαν στα χωράφια και τα δάση γύρω από το χώρο της συναυλίας. 

      Όπως έχει ήδη αναφέρει το The Cradle, ισραηλινά επιθετικά ελικόπτερα σκότωσαν τους παρευρισκόμενους στη συναυλία της «Nova», συμπεριλαμβανομένων πολλών που κάηκαν ζωντανοί από πυραύλους και πυρά εμπρηστικών πολυβόλων μεγάλου διαμετρήματος. 

      Η Haaretz αναφέρει ότι η «Οδηγία Χάνιμπαλ» εκδόθηκε και πάλι στις 11:22 π.μ., όταν δόθηκε εντολή που ανέφερε ότι «κανένα όχημα δεν πρέπει να εισέλθει ξανά στη Λωρίδα της Γάζας». 

      Αυτό σήμαινε τη δολοφονία Ισραηλινών που είχαν αιχμαλωτιστεί από τη ΧΑΜΑΣ από τους οικισμούς και το φεστιβάλ «Nova», διότι «ήταν σαφές σε όλους ότι θα μπορούσαν να απαχθούν μέσα στα οχήματα», δήλωσε στρατιωτική πηγή της Νότιας Διοίκησης στη Haaretz. «Δεν υπήρξε καμία περίπτωση όπου επιτέθηκαν σε οχήματα στα οποία αναγνώρισαν απαχθέντες, αλλά ήταν επίσης αδύνατο να γνωρίζουν πραγματικά αν υπήρχαν απαχθέντες στα οχήματα. Δεν μπορώ να πω ότι υπήρχε σαφής οδηγία, αλλά όλοι ήταν ξεκάθαροι για το νόημα του να μην επιστρέψει κανένα όχημα στη Γάζα», δήλωσε η πηγή. 

      Μια άλλη διαταγή εκδόθηκε γύρω στις 2:00 μ.μ., η οποία ανέφερε ότι απαγορεύεται σε όλες τις μάχιμες δυνάμεις να εγκαταλείψουν τους οικισμούς και να κατευθυνθούν δυτικά προς τα σύνορα με τη Γάζα για την καταδίωξη μαχητών της ΧΑΜΑΣ. Η Haaretz αναφέρει ότι «εκείνες τις ώρες, η περιοχή του φράχτη μετατράπηκε σε πεδίο βολής -τόσο για τους τρομοκράτες όσο και για όλους τους άλλους που βρίσκονταν εκεί- σε κίνδυνο από τον οποίο ήταν αδύνατο να ξεφύγει κανείς». 

      «Η εντολή», δήλωσε η πηγή στη Νότια Διοίκηση, «ήταν να μετατραπεί η περιοχή του φράχτη σε ζώνη εξόντωσης, να κλείσει η γραμμή επαφής προς τα δυτικά». 

      «Πιθανότατα δεν θα γίνει ποτέ γνωστό σε ποιο βαθμό η περιοχή αυτή ήταν πεδίο θανάτου», έγραψε η Haaretz, αλλά σύμφωνα με τον στρατό, ένας Ισραηλινός πολίτης σκοτώθηκε κοντά στα σύνορα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο 35χρονος εθελοντής ιατρός Dolev Yehud. 

      Στις 6:40 μ.μ., οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να πυροβολούν με πυροβολικό προς τον συνοριακό φράχτη της Γάζας πολύ κοντά στους οικισμούς Be’eri, Kfar Azza και Kissufim, αφού ελήφθησαν πληροφορίες που έδειχναν ότι οι μαχητές των Κασάμ θα προσπαθούσαν να υποχωρήσουν στη Γάζα με οργανωμένο τρόπο. Οποιοσδήποτε ισραηλινός πολίτης είχε αιχμαλωτιστεί από αυτούς τους μαχητές της ΧΑΜΑΣ θα ήταν, επομένως, εκτεθειμένος σε κίνδυνο από τους βομβαρδισμούς. Η Haaretz αναφέρει ότι ο στρατός δεν γνωρίζει αν κάποιος ισραηλινός πολίτης σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια αυτού του μπαράζ πυροβολικού. 

      Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν προηγουμένως ότι η «Οδηγία Χάνιμπαλ» εκτελέστηκε πιθανότατα στο σπίτι του Pasi Cohen στο Kibbutz Be’eri, όταν ένα ισραηλινό άρμα άνοιξε πυρ εναντίον του σπιτιού που ήταν γεμάτο μαχητές της ΧΑΜΑΣ και τους ισραηλινούς αιχμαλώτους τους. 

      Από τους 14 ισραηλινούς αιχμαλώτους, οι 13 σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της 12χρονης Liel Hetzroni και του δίδυμου αδελφού της Yanai, οι οποίοι κάηκαν μέχρι θανάτου.

      Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο ταξίαρχος Barak Hiram, διοικητής της Μεραρχίας 99, παραδέχτηκε ότι διέταξε το τανκ να επιτεθεί στο σπίτι γεμάτο αιχμαλώτους, «ακόμη και με κόστος τις απώλειες αμάχων». 

      Όμως, οι Times χαρακτήρισαν τη διαταγή του Hiram ως ένα εξαιρετικό και μεμονωμένο γεγονός. Ωστόσο, το δημοσίευμα της Haaretz αναφέρει: «Είναι πιθανό ότι οι ενέργειες του ταξίαρχου Hiram ήταν απλώς σύμφωνες με τον κανόνα της συμπεριφοράς των IDF εκείνη την ημέρα». 

      Η εβραϊκή εφημερίδα προσθέτει ότι η «Οδηγία Χάνιμπαλ» πιθανότατα εκδόθηκε σε μια άλλη περίπτωση στις 7 Οκτωβρίου. Στις 9:33 μ.μ., η Νότια Διοίκηση εξέδωσε εντολή «να κλείσει ολόκληρη τη γραμμή επαφής μπροστά από τη Λωρίδα της Γάζας με άρματα μάχης». Όλες οι ισραηλινές δυνάμεις στον τομέα έλαβαν διαταγή που ανέφερε ότι «μπορούν να ανοίξουν πραγματικά πυρά εναντίον οποιουδήποτε πλησιάζει στην περιοχή -δεν υπάρχει περιορισμός στην πολιτική πυρός».

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα The Cradle. Στα αγγλικά μπορείτε να το βρείτε εδώ:

https://thecradle.co/articles/israel-issued-hannibal-directive-turned-gaza-border-into-extermination-zone-on-7-oct-report

Το άρθρο της Haaretz στο οποίο αναφέρεται:

https://www.haaretz.com/israel-news/2024-07-07/ty-article-magazine/.premium/idf-ordered-hannibal-directive-on-october-7-to-prevent-hamas-taking-soldiers-captive/00000190-89a2-d776-a3b1-fdbe45520000

*Στη φωτογραφία ένας ισραηλινός στέκεται δίπλα σε κατεστραμμένα σπίτια στο Kibbutz Be’eri, 22 Οκτωβρίου 2023. (Φωτογραφία: AP Photo/Ariel Schalit, Αρχείο)

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το